Recenzia grafickej karty NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q: Vysoký výkon v tenkom prevedení


Aké výhody prináša použitie grafickej karty NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q?

Recenzia grafickej karty NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q: Vysoký výkon v tenkom prevedení

Úvod

Grafické karty sú jedným z najdôležitejších komponentov pre počítače, ktoré sa používajú na hranie hier, tvorbu obsahu a výpočtové úlohy. NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q je jednou z najnovších grafických kariet, ktorá prináša vysoký výkon a zároveň tenké prevedenie pre notebooky. V tejto recenzii sa pozrieme na výhody a nevýhody tejto karty a porovnáme ju s niekoľkými konkurenčnými produktmi.

Výkon

NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q je postavená na architektúre Pascal a má 2048 CUDA jadier. Táto karta má základnú frekvenciu 1215 MHz a boost frekvenciu 1468 MHz. V porovnaní s predchádzajúcim modelom GTX 970M, GTX 1070 Max-Q ponúka až 40% vyšší výkon. To znamená, že táto karta je schopná plynule hrať najnovšie hry na vysokých detailoch a v rozlíšení 1080p.

Teplota a hluk

Jedným z najväčších problémov pri notebookoch s vysokým výkonom bola vždy teplota a hluk. NVIDIA sa však rozhodla tento problém vyriešiť s novou technológiou Max-Q. Táto technológia umožňuje, aby karta pracovala na nižšej teplote a s menším hlukom. Vďaka tomu môže byť karta použitá v tenších notebookoch, kde by bola inak veľmi ťažká na ochladenie.

Spotreba energie

NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q má spotrebu energie 80 W, čo je o 10 W menej ako pri predchádzajúcej karte GTX 1070 bez technológie Max-Q. To znamená, že táto karta nie je len výkonná, ale aj efektívna z hľadiska spotreby energie.

Cena

NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q je stredne drahá karta, ktorá sa pohybuje okolo 500 eur. Táto cena je však primeraná za vysoký výkon a technológie, ktoré táto karta ponúka.

Konkurencia

Teraz sa pozrieme na porovnanie NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q s niekoľkými konkurenčnými produktmi.

Grafická karta Výkon Teplota a hluk Spotreba energie Cena
NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q Veľmi vysoký Nízka teplota a hluk 80 W 500 eur
AMD Radeon RX 580 Vysoký Vysoká teplota a hluk 185 W 300 eur
NVIDIA GeForce GTX 1060 Vysoký Normálna teplota a hluk 120 W 400 eur
AMD Radeon RX 560 Stredný Vysoká teplota a hluk 80 W 150 eur

Ako vidíme v tabuľke, NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q je jednoznačne najvýkonnejšia karta z porovnávaných produktov. Zároveň však ponúka aj najnižšiu spotrebu energie a najmenší hluk. Cena tejto karty je však o niečo vyššia v porovnaní s konkurenčnými produktmi, ale to je dané jej vysokým výkonom a technológiami, ktoré ponúka.

Záver

NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú vysoko výkonnú grafickú kartu v tenkom prevedení pre notebooky. Táto karta ponúka vysoký výkon, nízku teplotu a hluk, efektívnu spotrebu energie a je vybavená najnovšími technológiami. Cena tejto karty je síce vyššia v porovnaní s konkurenčnými produktmi, ale výkon a technológie, ktoré ponúka, sú toho určite hodné.