Novinky a zmeny vo Windows 7

Microsoft neustále prináša niečo nové vo svojich operačných systémoch. Už aj beta verzia Windows 7 obsahuje nové a zmenené súčasti. Pozrime sa na ne podrobnejšie. Dnes vám predstavím Sticky notes, Snipping tool, vylepšený Skicár, Wordpad a kalkulačku. Sticky notes už môžeme poznať ako súčasť sidebaru Visty (gadget). Zmenou ale je, že vo Windows 7 je súčasťou systému. Môžete meniť veľkosť, farbu a dokonca aj počet „papierikov“. Je to celkom užitočná vec pre tých, ktorý si robia často poznámky a pod.

Snipping tool je novinkou, s ktorou sme sa ešte v žiadnej verzii Windowsu nestretli. Dokáže nám zachytiť a uložiť ako obrázok nami zvolenú časť pracovnej plochy. Po spustení si na záložke New môžeme vybrať z možností Free-form Snip. Pri tejto voľbe si ohraničíme plochu, ktorú chceme zachytiť ľubovoľnými čiarami. Ďalšou voľbou je Rectangular Snip, pri ktorej zachytíme plochu nami označenú tvaru obdĺžnika (viď na obrázku). Pri voľbe Window snip len klineme na hocijaké otvorené okno na ploche ktoré chceme zachytiť a program použije na označenie hranice okna. Poslednou voľbou je Full-screen Snip, kde sa nám zachytí celá pracovná plocha. Je to tá istá funkcia ako pomocou klávesy Print Screen. Po označení si zvolenú plochu môžeme ďalej upraviť v programe, kopírovať, poslať e-mailom, alebo uložiť do nejakého grafického formátu.

Obľúbený Microsoft Paint, takzvaný Skicár, sa oproti predošlým verziám značne zmenil. Užívateľské rozhranie je vyriešené na štýl Microsoft Office. Po spustení máme záložky Home a View, kde môžeme vyberať jednotlivé úkony na úpravu. Vývojári vylepšili a pridali možnosti kreslenia, ktoré sú porovnateľné s lepšími grafickými editormi, ale zachovali jednoduchosť a prehľadnosť rozhrania. Obsahuje rôzne efekty, útvary a novinkou je pravítko. Cez MS Paint je už možné dokonca importovať aj obrázky zo skeneru.

V „sedmičke“ je prerobený aj WordPad, ktorý má taktiež záložky Home a View. Nové súčasti má kalkulačka, ktorá je doplnená o Programmer a Statistics mód, kde môžeme prevádzať medzi jednotlivými číselnými sústavami, či počítať priemery alebo sumy. Uskutočňovať prevody je možné aj medzi veličinami, vypočítať dátumové rozdiely, alebo napríklad potrebné množstvo paliva na cestu autom a pod.