Recenzia grafickej karty NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER – výkon a kvalita za rozumnú cenu


Aké sú možnosti nastavenia a prispôsobenia karty podľa potrieb používateľa?

Recenzia grafickej karty NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER – výkon a kvalita za rozumnú cenu

Úvod

Grafické karty NVIDIA GeForce sú na trhu už mnoho rokov a patria medzi najpopulárnejšie grafické karty medzi hráčmi aj profesionálmi. V roku 2019 NVIDIA predstavila novú sériu grafických kariet s označením RTX, ktoré priniesli výrazné zlepšenia oproti predchádzajúcej sérii GTX. Jednou z týchto kariet je aj NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER, ktorá ponúka vynikajúci výkon a kvalitu za rozumnú cenu. V tejto recenzii sa pozrieme na výkon a kvalitu tejto karty a porovnáme ju s niekoľkými konkurenčnými produktami.

Výkon

NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER ponúka vysoký výkon v herných aj profesionálnych aplikáciách. Karta je vybavená 2176 CUDA jadrami a 8 GB GDDR6 pamäťou s rýchlosťou 14 Gbps. Táto kombinácia umožňuje karte dosiahnuť vysoké výsledky v benchmarkoch a výkonnosť v reálnych aplikáciách je tiež veľmi dobrá.

Pri testovaní v herných tituloch sme zaznamenali vysoké snímkové frekvencie a plynulý prechod medzi scénami. Hry sú na tejto karte plynulé a bez zaseknutí aj pri maximálnych detailoch a rozlíšeniach. Karta sa taktiež dobre osvedčila pri renderovaní 3D grafiky a v profesionálnych aplikáciách ako napríklad Adobe Premiere Pro a Autodesk Maya.

Kvalita

NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER je vyrobená z kvalitných materiálov a má robustnú konštrukciu. Karta je vybavená dvojicou ventilátorov, ktoré zabezpečujú dostatočné chladenie a udržujú teplotu karty na prijateľnej úrovni. Karta je tiež vybavená rozhraním HDMI 2.0b a DisplayPort 1.4, ktoré umožňujú pripojenie viacerých monitorov s vysokým rozlíšením.

NVIDIA tiež ponúka množstvo softvéru, ktorý umožňuje nastaviť a optimalizovať výkon karty. Napríklad softvér NVIDIA GeForce Experience umožňuje nastaviť grafické nastavenia pre konkrétnu hru a taktiež ponúka optimalizáciu výkonu pre jednotlivé hry.

Porovnanie s konkurenčnými produktami

Aby sme získali lepší prehľad o výkone a kvalite karty NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER, porovnali sme ju s niekoľkými konkurenčnými produktami.

Produkt GPU Pamäť Cena Výkon Kvalita
NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER Turing TU106 8 GB GDDR6 399 € Veľmi dobrý Robustná konštrukcia, vysoká kvalita obrazu
AMD Radeon RX 5700 XT Navi 10 8 GB GDDR6 399 € Dobrý Priemerná kvalita obrazu, slabšia konštrukcia
NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER Turing TU116 6 GB GDDR6 229 € Dobrý Priemerná kvalita obrazu, slabšia konštrukcia
AMD Radeon RX 5600 XT Navi 10 6 GB GDDR6 289 € Dobrý Priemerná kvalita obrazu, slabšia konštrukcia

Z porovnania vidíme, že NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER ponúka vysoký výkon a kvalitu za rozumnú cenu. Konkurenčné produkty od AMD síce ponúkajú podobný výkon, ale majú slabšiu konštrukciu a nižšiu kvalitu obrazu. NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER ponúka nižší výkon a menej pamäte, ale je zasa výrazne lacnejšia.

Zhrnutie

NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER je vynikajúcou voľbou pre hráčov aj profesionálov, ktorí hľadajú vysoký výkon a kvalitu za rozumnú cenu. Karta ponúka robustnú konštrukciu, vysokú kvalitu obrazu a množstvo softvéru na optimalizáciu výkonu. V porovnaní s konkurenčnými produktmi od AMD je táto karta výrazne kvalitnejšia a ponúka výrazne lepší výkon. Ak hľadáte vysoký výkon a kvalitu za rozumnú cenu, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER je pre vás tou správnou voľbou.